Μενού Κλείσιμο

ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

Εκλεκτικές Εγκατοικήσεις

30 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Ιανουαρίου 2018

Η έκθεση «Εκλεκτικές Εγκατοικήσεις» που αποτελείται από έργα που προέρχονται από δωρεές σημαντικών συλλεκτών-δωρητών και καλλιτεχνών προς το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποκάλυψε τόπους συνάντησης όπου διαμορφώθηκαν σχέσεις δυναμικές και πολυδιάστατες. Οικίες συλλεκτών και εργαστήρια καλλιτεχνών, υπό το πρίσμα της 6ης Μπιενάλε «Φαντασιακές Εστίες» εξετάζονται ως τόποι στους οποίους έλαβαν χώρα ενέργειες που διαμόρφωσαν μια νέα αντίληψη για την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Συλλέκτες και καλλιτέχνες, εκπατρισμένοι, μετανάστες και περιπλανώμενοι ανά τις πέντε ηπείρους, διαμόρφωσαν μια πολυφωνική εικαστική σκηνή εμποτισμένη από το χρώμα και το άρωμα διαφορετικών τόπων. Η οικία του Αλέξανδρου και της Δωροθέας Ξύδη, η βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα και το δίκτυο των γκαλερί του, το εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή στο Παρίσι και του Στήβεν Αντωνάκου στη Νέα Υόρκη, η αίθουσα τέχνης ΖΜ και το εργοστάσιο της Φίλκεραμ Johnson στη Θεσσαλονίκη, μελετώνται ως χώροι συνάντησης καλλιτεχνών- πολιτών του κόσμου, οι οποίοι ερχόμενοι από διαφορετικές τροχιές, διασταυρώθηκαν και δια-λέχθηκαν μεταξύ τους.
Η επιλογή της παρουσίασης των συλλογών και των δωρεών ως αυτόνομα σύνολα ενός μεγαλύτερου μέρους είναι διττός. Από τη μια αποσκοπεί στην ανάδειξη της προσωπικότητας και της ευαισθησίας του εκάστοτε δωρητή, παρουσιάζοντας παράλληλα ενότητες διαφορετικών καλλιτεχνικών τάσεων, ποικίλων εικαστικών μέσων και ιστορικών περιόδων. Από την άλλη, προτείνεται μια παράλληλη ιστορική ανάγνωση της σύστασης της ίδιας της συλλογής του μουσείου, σκιαγραφώντας ενδεικτικά το όραμα και τη βιωμένη εμπειρία στο σταδιακό σχηματισμό μιας πολυδιάστατης και πολύ-εθνικής συλλογής.
Η έκθεση της μόνιμης συλλογής, ως περιπλάνηση σε «εκλεκτικές εγκατοικήσεις», συνιστά λοιπόν ένα πλέγμα από χειρονομίες, αφηγήσεις και έργα, που αναδεικνύουν τις τάσεις και τους πειραματισμούς εκείνους που συνετέλεσαν στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της τέχνης στην κοινωνία και διεύρυναν τα όριά της.
Επιμέλεια:
Στέλα Αναστασάκη (ιστορικός τέχνης & επιμελήτρια)
Κατερίνα Σύρογλου (ιστορικός τέχνης & επιμελήτρια ΜΜΣΤ)