Μενού Κλείσιμο

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – KOSTAS LOUSTAS NEW YORK

 

Μία έκθεση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του προγράμματος HΠΑ τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

 8 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2018

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής  ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / KOSTAS LOUSTAS NEW YORK. Η έκθεση παρουσιάζεται έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος HΠΑ τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση εστιάζει στη δημιουργική και εκθεσιακή δραστηριότητα του καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη την περίοδο από το 1962 ως το 1972, καθώς και στη μετέπειτα σχέση του με την αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Τα ζωγραφικά έργα με θέμα τα αστικά τοπία της Νέας Υόρκης, τις σκηνές της καθημερινότητας, τις νεκρές φύσεις, τις προσωπογραφίες και τις θαλασσογραφίες του καλλιτέχνη εντίθενται παράλληλα με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, προσωπικά τεκμήρια, άρθρα, αλληλογραφία και έντυπα εκθέσεων.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα από τη σειρά «Broadway», με τα ιδιαίτερα μορφολογικά εξπρεσιονιστικά στοιχεία του καλλιτέχνη, επηρεασμένου από τα κινήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και των Ελλήνων δασκάλων του. Οι συνθέσεις αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της προσωπικής του ζωής, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και τις μνήμες που διαμόρφωσε κατά τη διαμονή του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Η παραμονή του Λούστα στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε για την συνολική εικαστική του πορεία μία περίοδο ιδιαίτερα παραγωγική που τον καθιέρωσε στο διεθνές κοινό. Ειδικότερα, υπήρξε συνεργάτης των γκαλερί Di Salvo, Chase, Chevance, Paollilo, Internationale, Saldinger, όπου εξέθεσε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Επιπλέον, η εκθεσιακή του δραστηριότητα επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους πολιτισμού και τέχνης όπως στο Πανεπιστήμιο Long Island (Brooklyn Center), Firehouse Gallery (Nassau), και η διεθνής του παρουσία τον έφερε κοντά και στο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου μέσω της συνεργασίας του με τη γκαλερί Zaydler.

Στην έκθεση ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, πενηνταπέντε χρόνια μετά το ταξίδι με το Χριστόφορος Κολόμβος, που διέπλευσε τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό και έφερε το νέο ζευγάρι στη δυτική όχθη της μεγάλης Ηπείρου, συναντούμε τον ανήσυχο και επίμονο δημιουργό να ανακαλύπτει την μεγαλούπολη («… έχει πού να πας, έχει τι να ακούσεις, έχει τα ωραία τα μουσεία της τα ανεπανάληπτα…»), να εργάζεται και να ζει ως πολίτης του κόσμου.

Τα επιλεγμένα έργα της έκθεσης έχουν συγκεντρωθεί από την οικογένεια και τους συνεργάτες του καλλιτέχνη, ιδιώτες και συλλέκτες. Επιπλέον, τρία από τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Τελλογλείου Ίδρυματος Τεχνών.

Ο Κώστας Λούστας (1933-2014) γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Φλώρινα, και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1953-1958) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και Μιχάλη Τόμπρο. Έχει τιμηθεί με βραβείο από τoν  Σύλλογο Ελλήνων  Λογοτεχνών το 1977. Ειδικές διακρίσεις έλαβε για την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα. Η μουσική, η ποίηση, η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία τον απασχόλησαν ιδιαίτερα, και διετέλεσε συνεργάτης των εφημερίδων Ποντίκι, Κοινή Γνώμη και Έθνος (της Φλώρινας).  Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών, μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

 

 

 

Ευγενική Συμμετοχή – Παραχώρηση Αρχείου: Μιμή Λούστα, Στέργιος Λούστας

 

Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός τέχνης

Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου, Ιστ. Τέχνης- Επιμελήτρια

Ανάρτηση: Περικλής Γαλανός, Στέλιος Θεοδωρίδης, Παντελής Ραμαντάνης

Λογιστήριο: Χάρης Θεοδωρίδης, Ευτυχία Πετρίδου

Εκπαιδευτικά προγράμματα:  Βίλλυ Πολυζούλη, Παιδαγωγός-μουσειολόγος

Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος-μουσειολόγος

Υπεύθυνος τεχνικής οργάνωσης: Στέλιος Θεοδωρίδης

Γραμματεία: Γιάννα Ματζαρλή

Εποπτεία & τεχνική υποστήριξη: Παντελής Ραμαντάνης

Εποπτεία: Αναστασία Κέλτσου

Πωλητήριο: Κατερίνα Κελέκη

Καθαριότητα-Συντήρηση: Γιάννα Σταματιάδου

 

Την παραγωγή της έκθεσης υποστήριξαν φοιτητές που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση στο ΜΜΣΤ:

Νικολέτα Παντέχου, φοιτήτρια του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μαρία Κουφού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας-Τομέας Μετάφρασης του Α.Π.Θ

Αθανασία Οικονόμου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια  του τμήματος Μουσειολογίας-Διαχείρισης Πολιτισμού, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ

Ειρήνη Ράπτη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια  του τμήματος Μουσειολογίας-Διαχείρισης Πολιτισμού, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 54636, Θεσσαλονίκη Τ: 2310 2400002, F: 2310 281567 E: mmcart@mmca.org.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΠΕ. 10.00-22.00, ΠΑ. 10.00-19.00, ΣΑ. 10.00-18.00, ΚΥ. 11.00-15.00.

 

Χορηγοί ΜΜΣΤ             

Χορηγοί επικοινωνίας MMΣΤ